Унікальні властивості кориці для здоров'я ротової порожнини
Одним з найяскравіших ароматів, що буквально збуждують апетит, є коричний. Погодьтеся, хто зможе залишитися байдужим, почувши запах випічки з цієї спецією. Однак не хлібом єдиним, як то кажуть...
Корична хімія
Перші згадки про корицю присутні у китайських прописах 2800 року до н.е. Медики використовували цю пряність при головному болю, нервових розладах, кашлю і ранах, що не загоюються тривалий час. У середньовічній Європі корицю використовували як засіб, що поліпшує травлення. Вважалося, що вона підвищує секрецію шлункового соку, стимулює дихальну систему і систему кровообігу. У сучасній медицині кориця відома завдяки активним сполукам, які мають антиоксидантні, антисептичні, анестетічні, протизапальнимі і зігрівальні властивості.
Згідно з даними Nutrient Data Laboratory (США) від 2018 року, загальний антиоксидантний показник (ORAC) кориці становить 131,420 ТЕ, що у багато разів вище, ніж, припустимо, насіння чіа (9,800 ТЕ). Тобто, ця пряність здатна миттєво зв'язувати вільні радикали і захищати чутливі до окислення молекули від пошкодження.
Енергетична цінність кори кориці здатна конкурувати навіть з деякими фруктами і овочами.
Вітаміни: фолієва кислота (вітамін B9) – 6 мкг, нікотинова кислота (вітамін B3) – 1,332 мг, пантотенова кислота – 0,358 мг, піридоксин (вітамін B6) – 0,158 мг, рибофлавін (вітамін B2) – 0,041 мг, тіамін (вітамін B1) – 0,022 мг, вітамін A – 295 МО, IU вітамін C – 3,8 мг вітамін E – 10,44 мг вітамін K – 31,2 мкг.
Мінерали: кальцій – 1002 мг, мідь – 0,339 мг, залізо – 8,32 мг, магній – 60 мг, марганець – 17466 мг, фосфор – 64 мг, цинк – 1,83 мг.
На сторожі здоров'я ротової порожнини
Чи може профілактичний засіб для ротової порожнини, наприклад, біоактивний ополіскувач, захищати, доставляючи гастрономічне задоволення? Виявляється, може, якщо в його складі є кориця. Чиказький стоматолог Min Zhu в результаті наукових досліджень встановив, що кориця ефективно нейтралізує мікроорганізми, що провокують неприємний запах з рота. Коричний альдегід, який у великій кількості міститься в ефірній олії спеції, повністю позбавляє від неприємних запахів, які розповсюджуються з диханням. Дослідження довели, що засоби для догляду за порожниною рота з вмістом кориці вбивають до 40% бактерій, які й провокують смердючі запахи. Виною тому бактерії Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucleatum, Prevotella intermedia і Peptostreptococcus micros. Крім того в'яжучі властивості кориці чинять зміцнювальну дію на ясна, запобігаючи кровоточивості.